A furmint után másik szőlőfajta lesz a középpontban

Megjelent: 2018. január 30. 13:32
Felkapott, ígéretes szőlőfajta lett a furmint, ezért is indította ezzel a szőlőfajtákat bemutató programsorozatát az agrártárca. A 2017-es tapasztalatokat hamarosan a borászok is hasznosíthatják – mondta a Világgazdaságnak Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.


„– A borászatban is nagyon fontos, hogy a jó kezdeményezés és a mögötte álló jó szándék mellett idő is legyen végigvinni egy programot. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy 2017-től minden évben egy egész esztendőt szentelünk egy-egy szőlőfajtának. Egy év ezen a területen hosszú időnek számít, ezalatt van idő alaposan átgondolni a folyamatot, bevonni a szükséges szereplőket és elérni a kitűzött célokat. Célunk volt minél több olyan kezdeményezést útjára indítani, amely megismerteti a furmintot mint szőlőfajtát és mint bort is, illetve segítheti a fajta kiteljesedését a szőlőkben, később pedig a borospalackokban is. Öt éve indult az országkóstoló, amelynek keretében külön furmintszekció is volt, ennek nyomán született a Furmintkiválóságok könyve, amely nem csupán a borokat, de a szőlőfajta eredetét, történetét is bemutatja. Furmint­nagykóstolót rendeztünk, Gyuricza Csaba ötletgazdával, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójával pedig meghirdettük a „Fogadj örökbe furmintot!” programunkat, melynek keretében furmintoltványokat lehetett vásárolni és ültetni Badacsonytomajon. (…) Azért indultunk az év szőlőfajtája programban a furminttal, mivel nagyon felkapott, sok szakértő nagy fantáziát lát benne, és kíváncsiak voltunk, mit lehet kihozni belőle.” (…)

– Az agrártárcánál hiszünk abban, hogy Magyarországon, ahol rendkívül sokszínű a szőlőtermelés, minden évben egységet kovácsolhat az adott fajtának szentelt év. Néhány héten belül kihirdetjük az idei év szőlőfajtáját, és ismét elindul a nagy munka. Célunk, hogy a lehető legszélesebb körben, mind határokon belül, mind pedig Magyarország határain kívül is ismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermelésben és borkészítésben, valamint a világ szőlő- és borkultúrájában is.”

A teljes interjú itt olvasható.(vg.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom