A hazai szójatermelés nem elégíti ki a belföldi fehérjeigényt

Megjelent: 2018. április 16. 11:26
Magyarországon jóval az igények alatt termelnek szóját. Javulást hozhat a pár napja egy kormányhatározattal hivatalosan is elindított Nemzeti Fehérjetakarmány Program.


Az ország évi 600 ezer tonna szóját, 250 ezer tonna szójadarát igényel. Ehhez képest 150-200 ezer tonna terem, az előállított szója 60-70 százalékát külpiacon értékesítik, mivel a jó minőségű, GMO-mentes termékkel jelentős felárat lehet elérni. A hiányzó mennyiséget pedig rosszabb minőségű, olcsóbb, GMO-s termékkel pótolják külföldről. – mondta Gyuricza Csaba, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, most indult Nemzeti Fehérjetakarmány Program célja, hogy növekedjék a szója vetésterülete Magyarországon a jelenlegi 60-65 ezer hektárról akár 100 ezer hektárra. Megjegyezte: még ez sem elég ahhoz, hogy az ország fehérjeigényét lefedjék, ezért alternatív megoldást is kell találni, például különböző szántóföldi növények feldolgozásakor keletkező melléktermékekből. Jelenleg azonban nincsenek olyan takarmányreceptúrák, amelyek alkalmasak lennének a szója helyettesítésére. A főigazgató elmondta, a 2022-ig tartó ötéves programra - amelyről néhány napja jelent meg a kormányhatározat -  a kormány 8 milliárd forintot szán, az idén 500 millió forintot használnak fel.


(MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom