A heti csapadék telítette a talajok felső rétegét

Megjelent: 2020. január 30. 15:56
A január nagy részében az ország időjárását meghatározó hidegpárna a hét elején feloszlott, és eddigi eseménytelen időjárást frontokban bővelkedő, mozgalmas idő váltja fel tavaszt idéző hőmérséklettel, széllel, esővel – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


A karácsony után eltelt egyhónapos időszakban meglehetősen száraz idő uralkodott a Kárpát-medence nagy részén, a 30 napos csapadékösszeg a legtöbb helyen az 1 mm-t sem érte el, csak a Kisalföldön esett 10 mm-t meghaladó mennyiség, és alakult ki összefüggő hóréteg. A változás kedden kezdődött, amikor egy markáns hidegfronthoz kötődően több hullámban esett többféle halmazállapotú csapadék, eső, fagyott eső, havas eső, hó, és este néhol zivatarok is előfordultak. Az ország délnyugat-északkeleti tengelyében 15-20 mm volt a jellemző csapadékmennyiség, a Dunántúl északi felén és délkeleten esett ennél kevesebb, de ezeken a tájakon a megelőző időszakban is hullott némi eső illetve hó. Kedden a napi csapadékrekord is megdőlt Pécsett, ahol az egyik csapadékmérő állomás 48,2 mm-t detektált. Havas tájak az Északi-középhegységben és a Dunántúl délnyugati részén fordultak elő a hét közepén.

A nagyrészt száraz január során az alacsony párolgásnak köszönhetően nem száradtak ki számottevően a talajok, így a hét első felében hullott csapadék az ország nagy részén telítette a talajok felső 20 cm-es rétegét, és ennél mélyebben is csak délkeleten van vízhiány.

A hőmérséklet meglehetősen tág határok közt mozgott az elmúlt egy hét során. A múlt hét második felében még sokfelé voltak -5; -10 fok közötti minimumok, majd enyhült az idő, ugyanakkor a borongós időben csökkent a napi hőingás is. Kedden a Dunántúl délnyugati felén +10 fok fölé melegedett a levegő, ugyanakkor északkeleten csak 1 fok körül alakultak a maximumok. A talaj felszínközeli része csak a havas tájakon fagyott, de mélyebb rétegekben ezeken a területeken sincs talajfagy. Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban. Ez most problémát nem jelent, tavaszig még van idő a nedvesség pótlódására. December végétől tartósan szárazra fordult az idő, de ilyenkor kicsi a párolgás, a csapadékösszeg pedig még mindig az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

A következő hétben is mozgalmas marad az időjárás, számos front vonul át, a ködös, párás idő nem tér vissza, inkább tavaszias lesz az időjárás jellege. Bár gyakran lesz erősen felhős az ég, de majdnem minden nap számítani lehet némi napsütésre is. Csapadék főként eső formájában érkezik, pénteken lehet eleinte északkeleten havazás, majd a jövő hét közepén várhatók ismét hózáporok. Szombat kivételével minden nap várható több-kevesebb csapadék, összességében 5-15 mm közötti összeg valószínű. Gyakran lesz szeles az idő, többször várható nagy területre kiterjedő erős, néhol viharos szél. A hőmérséklet is a tavaszt idézi, a hó mindenütt elolvad. Vasárnaptól a jövő hét közepéig az éjszakák is fagymentesek lesznek, napközben pedig a Dunántúlon már péntektől, szombattól pedig keleten is 10 fok fölé melegszik a levegő. Lehűlést hozó hidegfront a jelenlegi számítások szerint jövő szerdára várható, amikor az ilyenkor megszokott értékekre esik vissza a hőmérséklet.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom