A károkozók elleni védekezésre is fel kell készülni

Megjelent: 2020. február 27. 18:24
A február gyakorlatilag a tavasz első hónapjának tekinthető, változékony, enyhe, szeles időjárás jellemezte többször zivatarokkal. A vetések és a kártevők egyaránt jól teleltek, a korai növények nedvkeringése már be is indult. Az előrejelzések szerint március első felében sem lesz komoly hideg – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


A változékony, tavaszias idő folytatódott az elmúlt héten is, ismét időjárási rekordok dőltek meg, ezúttal is napi meleg- és szélrekordok. A múlt hét második felében még országszerte fagyosak voltak a reggelek, -5 fok alatti értékek is előfordultak, és e hét első felében már csak kevés helyen hűlt 0 fok alá a levegő. A legmelegebb órák hőmérséklete vasárnap, hétfőn és kedden pedig sokfelé meghaladta a 15 fokot is. Ennek megfelelően az elmúlt öt nap átlaghőmérséklete 5-7 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értékeket.

A hét nagy részében nem sok csapadék hullott, északon és keleten voltak kisebb esők, pénteken havas eső is előfordult. Nagyobb csapadékot adó frontrendszer szerdára virradóra érte el a Kárpát-medencét, szerdán a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain 10-30 mm esett, az északi és délkeleti tájakon csak 2-3 mm. Ez az eső alaposan megöntözte a Dunántúl nyugati részének korábban szárazabb talajait is, így most a legtöbb helyen kedvezőek a nedvességviszonyok az országban. Szárazabb talajok a Kisalföldön és az Alföld délkeleti tájain fordulnak elő. Talajfagy sehol nincs, az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga már elérte a 6-7 fokot.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa jellemzően a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a 6-8 leveles állapotban lévő repce hajtásai is megindulnak. A meleg időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése már megkezdődött, és a korai vetésű növényeknek is készítik a magágyat. Ugyanakkor a károkozók elleni védekezésre is fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, komolyabb fagy nem tizedelte állományaikat. 

Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panasz nem lehet.

A következő hétben az elmúlt hetihez hasonló időjárás várható. Nyugati irányból ismét több időjárási front vonul át, majd jövő keddtől egy mediterrán ciklon lesz hatással az időjárásra, így meglehetősen csapadékos időre van kilátás. A péntek hajnalra érkező fronttal vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, főként északon, északkeleten átmenetileg meg is maradhat néhány cm hó. Szombaton szárazabb időre van kilátás, majd vasárnap ismét sokfelé ered el az eső. Hétfőn átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de kedden és szerdán megint sokfelé kell esőre számítani. Összességében 20-50 mm közötti csapadék valószínű. A szeles idő főként a Dunántúlon folytatódik, ott többször várható erős illetve viharos szél, keleten csak élénk széllökések lesznek jellemzőek. A hőmérséklet a hét második felében visszaesik néhány fokot, különösen pénteken lesz hűvösebb, illetve szombat hajnalban hűl országszerte fagypont alá, a fagyzugos tájakon -5 fok alá a levegő. Összességében folytatódik az átlagosnál néhány fokkal melegebb időjárás. 

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom