A képzetlen munkaerő iránt is nagy a verseny

Megjelent: 2018. március 09. 11:14
Március 8-9-én, Szegeden rendezik a Zsendülés IV. Kertészeti Konferenciát. A nyitónapon elhangzott: eddig közel 100 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás jutott kertészeti beruházások támogatására. Viszont a munkaerőhiány továbbra is akut probléma.


Eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség, melynek eredményeképpen mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban – emelte ki a nyitónapon Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára jelezte, hogy Csongrád megye ebből az összegből közel 10 milliárd forintban részesül, amelyet többek között kertészeti gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, gomba- és hűtőházak, illetve üveg- és fóliaházak létrehozására, valamint a borászati ágazat fejlesztéseire fordíthatnak a térség gazdálkodói.
– A Miniszterelnökség folyamatosan nyomon követi a pályázati felhívásokra beérkezett kérelmek és támogatási igények alakulását, hiszen lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Ennek eredményeként a tárca január 12-én két új pályázatot jelentetett meg. Egy 35 milliárd forint keretösszegű felhívást, amely, többek között a kertészeti üzemek, energiahatékonyság fejlesztését szolgálja. És egy a borszőlő ültetvények telepítését támogató összesen 4 milliárd forint keretösszegű pályázatot. A felhívásokra február közepe óta nyújthatók be a támogatási kérelmek.

Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, amivel további mintegy 30-40 milliárd forinttal segíthetnék az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent.

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyerhető támogatások a beruházásoknak adnak nagy lendületet, míg Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a kertészeti ágazatban érdekeltek napi tevékenységben segít a termeléshez kötött támogatás, hiszen ez utóbbi révén tavaly közel 10 milliárd forintot használhattak föl a zöldség-gyümölcs termesztők. Úgy vélte, a következő időszakban alapvető feladat a piaci és fogyasztói igényeknek megfelelő termékkínálat megtermelése, szükség van a hatékonyságot növelő innovációkra, továbbá az árualapot és a piaci alkupozíciót javító szerveződések működtetésére. Mint mondta, ezért is biztosít idén a kormány a termelői szerveződésekre közel 6 milliárd forintot.

Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha nem fizetünk kellően vonzó bért, és nem becsüljük meg, motiváljuk a dolgozókat”, akkor a kertészetben is tartós lesz a munkaerőhiány. Hozzátette, a robotizáció ugyan mind több munkaerőt fölszabadít az iparban, de már a képzetlen munkaerő iránt is nagy a verseny.

 

(Miniszterelnökség/magyarmezogazdasag.hu)

 


Középpontban az adózás és az öntözés

A FruitVeb a tavalyi évhez hasonlóan idén is március első péntekjén a gödöllői Szent István Egyetemen rendezte meg évnyitó konferenciáját, amely a 2017. gazdasági év értékelése mellett az ágazat versenyképességét nagymértékben befolyásoló két kérdéskörrel, az adórendszerrel és az öntözés problémakörével foglalkozott. Részletek itt.


 

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom