A készletek nem zavarják az idei termést

Megjelent: 2018. április 06. 08:00
A tavaly márciusihoz képest a világpiacon és Magyarországon is emelkedtek a búza- és a kukoricaárak. Itthon a hazai kukoricafeldolgozó-ipar bővülése és a készletek apadása miatt az árak további szilárdulását várják –  írta a Világgazdaság.


A világpiaci nyersanyagár-emelkedés előbb-utóbb még feljebb viszi a gabonaárakat – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, a tavaly márciusi időszakhoz képest minden jelentős árutőzsdén és a magyar fizikai piacon is emelkedtek a terményárak. A világpiacon azonban azt követően, hogy Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra, e hét szerdán némi gellert kapott az áremelkedés.

Mivel Kína rászorul az amerikai szójára, a kínai takarmányiparra és sertéshizlalásra is súlyos hatással lesz a szójaimport korlátozása. Így az európai sertések versenyképesebbé válnak, ami közvetve a magyar takarmány- és kukoricapiacra is jó hatással lehet. A GOSZ-elnök szerint tavaly a 2016-osnál 2 millió tonnával kevesebb kukorica termett, ennek felhasználása biztosítva van, a készletek nem zavarják az idei termést.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gabonapiaci jelentése március végi adatok alapján éves szinten 3-7 százalékos áremelkedést jelez. A chicagói árutőzsdén a búza fronthavi jegyzése tonnánként 165–170 dollár volt március második felében, szemben a tavaly ilyenkor mért 155-160 dollárral. A magyar fizikai piacon átlagosan 47 ezer forintot fizettek – áfa és szállítási költség nélkül – a termelőknek az étkezési búzáért március harmadik hetében, ami 3 százalékkal magasabb a 2017-es árszintnél.


(forrás: vg.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom