A mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a GDP-t

Megjelent: 2017. augusztus 16. 08:48
Magyarország bruttó hazai terméke 2017 második negyedévében 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kissé gyengébb növekedést az agrárium is befolyásolta.

 

A második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a második negyedévben. Az éves adatokat tekintve a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A GDP volumene az első félévben 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: a második negyedéves GDP adatot befolyásolta az ipari termelés kisebb mértékű növekedése, valamint, hogy visszaesett a mezőgazdaság termelése az előző év azonos időszakához képest. Hozzátette, a mezőgazdasági termelést tekintve az idén átlagos évre számítanak.

– Az agrárium esetében várható volt idén a visszaesés, hiszen az ágazat tavalyi teljesítménye kiemelkedő volt és az időjárás idén nem feltétlenül volt kegyes – közölte a Világgazdasággal Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Az ING szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból felerősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

 


(MTI/vg.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom