A nedvesség mellett sok napsütés is adott lesz a jó terméshez

Megjelent: 2018. július 09. 16:00
A hét első felében többfelé zavarja csapadék a betakarítási munkákat, míg a csütörtöktől vasárnapig tartó időszak országszerte száraznak ígérkezik – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


A múlt hét második felében sokfelé hullott csapadék az országban, elsősorban záporokból, zivatarokból, de néhol komolyabb felhőszakadások is előfordultak. Általában véve jó vízellátottságúak a talajok. Délkeleten, illetve a délnyugati országrészben többfelé a sár okoz átmeneti gondot, illetve vannak területek – például Szerencs környéke, a Nyírség, a Hajdúság, a Kiskunság és a Kisalföld egyes tájai –, ahol már jó ideje nem esett, és az aszály jelei mutatkoznak.

Az országban zajlik az aratás, a kukorica zömében a virágzás végén jár, a napraforgó a legtöbb helyen virágzik, a szőlő a fürtzáródás vége fenológiai fázisban tart. Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával általában véve jól lehet haladni ezen a héten, a délkeleti országrész kivételével az ország nagy részén csak átmeneti csapadék zavarja a munkát. A kukorica- és a napraforgó-állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek adottak lesznek.

Ezen a héten jellemzően sok lesz a napsütés, a hét első felében lehet több felhőre számítani eleinte az Alföldön, majd szerdán átmenetileg országszerte. Csapadék is ekkor várható. A legnagyobb mennyiség a délkeleti, illetve szerdán északnyugati országrészben valószínű, ezeken a területeken a 20 mm-t is meghaladhatja a lehulló eső mennyisége. Az előrejelzések szerint a már amúgy is igen száraz északkelet-alföldi régióban valószínű a héten a legkisebb mennyiség. A hét második felében számottevő csapadék nem valószínű, és a meleg, csütörtökön és pénteken sokfelé szeles időben hamar megszárad a még betakarításra váró gabona – ami jó hír az aratóknak. Ebben az időszakban, a száraz, meleg időben légköri aszály kialakulására is számítani lehet főként a már említett északkeleti tájakon. A hőmérséklet jellemzően 25 és 30 fok között alakul, szerdán lesz átmenetileg ennél hűvösebb a Dunántúlon, a hétvégén pedig már többfelé kevéssel 30 fok fölé melegszik a levegő.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom