A söripari célú őszi árpa visszaszorította a tavaszi árpát

Megjelent: 2018. február 05. 09:55
Nettó 92000 forint/tonna árat javasol a tavaszi árpa és a zab vetőmagokra a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A testület szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani idén a tavaszi kalászosok esetében.


Az idei szezon előtt a szövetség a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 92000 forintos tonnánkénti árat tett közzé, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmagár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.
– A széleskörű felmérés után a tájékoztató árral az a célunk, hogy jelzést adjunk a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagot – hangsúlyozta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Mint kifejtette, a tavaszi árpa szaporítóterülete csaknem azonos az előző évivel. Az utóbbi években csökkenő árutermő terület maga után vonta a szaporítóterületek csökkenését is, így az a 8-10 évvel ezelőtti 4-6 ezer hektáros szintről az elmúlt években 2-2,5 ezer hektáros nagyságrendre állt be. A söripari cégek szerint a tavaszi árpa szaporítóterületének csökkenése az árutermő területek visszaszorulása mellett a söripari célú őszi árpa térnyerésének is köszönhető. A tavalyi évben előállított vetőmag mennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60 százalék feletti felújítási arányra adhat lehetőséget.

Az igazgató megjegyezte, a zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, a szaporítóterület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, amely az idei évben jó, nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget. Az ókészletek minimálisak, a sörárpa tekintetében egyelőre a piac nem mutat érdemi mozgást, a takarmányárpa esetében azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa vonatkozásában a vetőmagkészletek elegendőek lesznek, azonban a zab esetében előfordulhat, hogy nem. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák. A visszajelzések szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében.

A kalászos növényeknél az átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételek enyhítésével vagy a kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban a Vetőmag Szövetség tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal. Várhatóan egy olyan eljárásrendet dolgoznak ki, amely meggyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát.

 


Korábbi árak

A szövetség az értékesítési szezon végén összegyűjti a tényleges értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forintot körüli összeget fizettek. 2017-ban egy tonna zab vetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.


 


(forrás: Vetőmag Szövetség)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom