Akár vetőmaghiány is előfordulhat

Megjelent: 2019. február 05. 11:46
A tavaszi árpánál 100 ezer, a zabnál pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Piaci információk alapján tovább csökken a tavaszi kalászosok vetésterülete.


Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a tavaszi kalászosokkal kapcsolatosan kifejtette: az árutermelő területek csökkenésével az utóbbi években 2500 hektár körül alakult a vetőmag-szaporítási terület, amely így összességében tavaly mintegy a felére esett vissza. A csökkenés ráadásul gyenge, 3,49 tonna hektáronkénti átlagterméssel párosult. A tapasztalatok alapján a a fémzárolható vetőmag mennyisége 2400 tonna körül várható, mely 12 ezer hektár elvetéséhez elegendő. A csökkenés egyik oka, hogy a sörárpa-termesztésben egyre nagyobb szerepet kap az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa. A rendkívül ellentmondásos árutermő területi adatok alapján az idei vetésterület nehezen becsülhető, de a NÉBIH szaporító-területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve akár vetőmaghiány is előfordulhat.
– A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években. A vetőmag-szaporítások területe az elmúlt három évben 1000 hektár körül alakult, amely 2018-ban mintegy 30 százalékkal csökkent. A 763 hektárról betakarított (3,11 t/ha) 2400 tonna nyers termésből 1500 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhatunk, így zab-vetőmagból biztosan hiány lesz – ismertette Takács Géza.

A szövetségi tagok által szolgáltatott adatok alapján az átmenő készletek az előző évekhez hasonlóan nagyon alacsonyak. A sörárpa-vetőmagot előállítók többsége nem tapasztalt érdemi mozgást, a takarmányárpa esetében bár lenne kereslet, árualap nincs. A tavaszi árpánál a vetőmag-szaporítók és -kereskedők többsége szerint a vetőmagkészletek nem lesznek elegendőek. A zabnál az utóbbi három évben folyamatosan növekszik a vetőmaghiányt jósolók aránya. A tavaszi árpánál és zabnál egyaránt emelkedik az átlagosnál gyengébb minőség aránya.

A tavaszi kalászosok és a hüvelyes növények esetében a hazai értékesítést nagyban befolyásolhatja, hogy az Európa-szerte jelentkező súlyos vetőmagminőségi problémák erős keresleti helyzetet teremtenek.
A Vetőmag Szövetség szakmai bizottsága a várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 100 ezer forint, a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira pedig nettó 105 ezer tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé. Ez az ár a zsákos, csávázott, fémzárolt vetőmagra vonatkozik – amely az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő –, de nem fix és kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmagár-tájékoztatás nem jelent árrögzítést, és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformációkról való informálás.

Takács Géza hozzátette: a szövetség az értékesítési időszakok végén szerez pontos információkat a tényleges értékesítési árakról. Az elmúlt években egy tonna tavaszi árpa vetőmagjáért átlagosan 93 ezer forintot fizettek, egy tonna zab-vetőmag pedig átlagosan 99 ezer forintért kelt el.


(forrás: VSZT)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom