Az éjszakai fagyok még nyugalomban tartják a növényeket

Megjelent: 2020. február 06. 16:28
Az országban már többfelé van belvíz, melynek esélye már a csapadékos november után körvonalazódott. Az éjszakai fagyok pedig még nyugalomban tartják a növényeket – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


Az elmúlt egy hét során igencsak enyhe és változékony időjárásunk volt. A hőmérséklet az egész időszakban több fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos értéket, sőt több napon is megdőltek országos minimum- és maximumhőmérsékleti rekordok. Csak a szerdán érkezett hideg légtömeg terelte vissza a hőmérsékletet a rendes kerékvágásba. Ez a hideg levegő viszont viharos, helyenként orkán erejű széllel érkezett, kedden előbb a Dunántúlra, majd szerdán már keletre is, sokfelé komoly károkat okozva. A januárban sokáig száraz időjárás után az előző héten csapadékos időszak kezdődött. A múlt hét második felében is hullott csapadék az országban, de a legtöbb esőt a kedden térségünkbe érkezett légörvény okozta. Főleg a keleti országrészben esett nagy mennyiségű csapadék, melynek (és az olvadásnak) a hatására a Dunán, valamint a keleti és északi országrész folyóin árhullámok vonulnak le. A Tiszántúl déli részén eddig még volt nedvességhiány a talajban a fölső egy méteres rétegben, most ezzel az esővel gyakorlatilag arrafelé is föltöltődött. Az országban már többfelé van belvíz, melynek esélye már a csapadékos november után körvonalazódott. A talaj országszerte kiengedett az elmúlt napokban.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg. Az őszi búza nagyobb károsodás nélkül bírja a vízborítást, ha a hőmérséklet a 4 Celsius-fokot nem haladja meg. A folytatásban a jövő héten bőven e fölött lesz a hőmérséklet, de újabb sok eső nem ígérkezik, a belvizes területek kiterjedése pedig még alacsony, ezért nagyobb gond egyelőre nincs. Az éjszakai fagyok pedig még nyugalomban tartják a növényeket.

Az előttünk álló egy hétben is mozgalmas marad az időjárás, bár a hét végén átmenetileg kissé csendesebb és nagyrészt napos időre van kilátás. Éjjel fagyokra, napközben pedig enyhe időre számíthatunk. Hétfőtől aztán újabb frontok érkeznek, ismét viharossá fokozódik a szél, és eső is várható. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig összességében 10 mm alatt valószínű. A hőmérséklet vasárnap és hétfőn többfelé ismét meghaladhatja a 10 fokot, de a többi napon is az átlag fölött alakul. A hosszabb távú, ugyanakkor bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét végéig nem érkezik komolyabb lehűlés, de utána jöhet egy hideghullám. Messze északon egyre gyűlik a hó és a jég, így pedig egyre több a hideg levegő is, mely sokszor a Kárpát-medencét éppen csak elkerüli, időnként azonban el is éri. Ezért még nem szabad a tavaszt siettetni, bár a nappalok a következő egy hét során 22 perccel hosszabbodnak. A talaj végig sáros marad, fagy csak a derült napokon alakulhat ki sekély rétegben, mely napközben kienged.

További részletek itt.


(OMSZ)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom