Az enyhe idő túl korán indíthatja fejlődésnek a növényeket

Megjelent: 2020. február 20. 19:40
A tél eddig eltelt része nagyon enyhe időt hozott, és a hosszabb távú előrejelzések szerint ez már február végéig ki is tart. A növényekben túl korán beinduló nedvkeringés, a korai virágzás után érkező esetleges tavaszi fagy komoly károkat tud okozni – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


Az elmúlt napokban szinte keresni kellett a fagyos reggelt az országban, amely még nyugalomban tartaná a növényzetet. Bár ma és tegnap is nagy területen volt fagy, de csak gyenge és rövid ideig tartó. Napközben pedig igen enyhe idők jártak, országszerte 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok közelében alakult a maximumhőmérséklet. Az elmúlt tíz nap 4-7 fokkal volt melegebb az átlagosnál, az elmúlt 90 nap pedig összességében két-három fokkal, ami nagyon magas érték. Gyakran érkeztek időjárási frontok hazánk térségébe ezen a héten is, sokszor volt szeles az idő, bár a korábbi szélviharok már nem fordultak elő. A frontok csapadékot is hoztak, de csak keveset: legutóbb a múlt hét elején hullott nagyobb eső, azóta sokfelé, de csak kis mennyiség esett. A talajban az országban nincs fagy, a fölső 30-40 cm-es réteg hőmérséklete 3 és 6 fok között alakul. A talaj nedvességtartalma viszont változatos képet mutat: nyugaton a fölső 20 cm-es réteg helyenként már meglehetősen kiszáradt a csapadékszegény, enyhe és szeles idő miatt. Délkeleten a mélyebb rétegekben van még nedvességhiány, ugyanakkor a fölső rész telített, sőt Csongrád megyében belvíz is előfordul. Az ország többi részén csaknem telített a talaj a fölső egy méteres rétegben.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek, az enyhe időben pedig már lassan fejlődgetnek is. A télen nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a jelenlegi enyhe idő túl korán indíthatja fejlődésnek a növényeket. A legnagyobb veszélyben a korai virágzású gyümölcsösök vannak, egy komolyabb tavaszi fagy jelentős károkat okozhat a már megindult állományokban. Márpedig minél korábban jön a virágzás, ez a veszély annál nagyobb. Egy pici megnyugvást talán az adhat, hogy ahonnan mi kaphatjuk a hideget, a tavaszi fagyokat, azaz Oroszországban és Skandináviában is enyhébb volt a tél az átlagosnál, kevesebb a hó északon. Az enyhe tél másik következménye, hogy nehezebb lehet a növényvédelem az idei szezonban, hiszen a kártevőket és a különböző kórokozókat nem ritkította kemény hideg.

A következő napokban folytatódik a változékony, enyhe időjárás, több időjárási front is átvonul majd fölöttünk. A frontok csapadékot is hoznak, de többnyire csak néhány milliméternyit. Nagyobb eső majd jövő szerdán eshet, de az most még messze van, nagy a bizonytalansága. A talaj nedvességtartalma így a jövő hét közepéig nem változik számottevően, délnyugaton valamelyest tovább csökken. A frontok miatt gyakran lesz szeles az idő, különösen vasárnap és a hétfőn. A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is jócskán az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakai fagy péntekre, szombatra és keddre várható, a keleti országrész lesz a hűvösebb. Napközben jellemzően 10 fok köré melegszik a levegő, pénteken északkeleten lehet hűvösebb. A vasárnap és a kedd tűnik a legenyhébbnek, akkor a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. A felhős napok mellett főleg szombaton, hétfőn és kedden várható sok napsütés. Az egy hét alatt 23 percet hosszabbodó nappalok, az enyhe idő, a napsütés a szaporodó mezőgazdasági munkákhoz ideális körülményeket teremt.


További részletek itt.


(OMSZ)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom