Az eső még mindig nem elég

Megjelent: 2018. október 29. 16:04
A hétvégén illetve hétfőn hajnalban hullott eső sokat segített a fejlődésben lévő repce- és őszibúza-vetéseken, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A hőmérséklet továbbra is a sokévi átlag fölött alakul.


Az elmúlt héten többször esett az ország nagy részén kisebb eső, komolyabb, nagy területre kiterjedő csapadékot azonban csak a hétfő reggelre átvonult melegfront hozott. Ezzel együtt általában 2 és 30 mm közötti mennyiség hullott, a Dunántúlon több, a Tiszántúlon és Baranyában kevesebb. Ez az eső a legtöbb helyen csak a talaj felszínét nedvesítette át, az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon igen szárazak a talajok 10 cm-nél mélyebb rétegei. Ezzel szemben Zalában és a Belső-Somogy területén a mélyebb talajrétegekben is kielégítőek a nedvességviszonyok.

A hőmérséklet a hét nagy részén az átlagos értékek körül, kevéssel a fölött alakult, majd a hétvégén az ország nagy részén 20, a Dél-Alföldön többfelé 25 fok fölé melegedett a levegő legmelegebb órákban. Ezzel együtt az 5 cm-es talajhőmérséklet is a hét közepi 10 fok körüli értékekről vasárnapra 12-15 fokra emelkedett.

A csapadékos idő jót tett a repce-, illetve őszikalászos-vetéseknek. A repce jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, a meleg időjárás azonban már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra. A száraz, poros magágyba vetett és ezáltal egyenetlenül kelt búza általában 1-3 leveles állapotban van, és ahol számottevő mennyiségű eső öntözte, ott megkezdődött a táblák egységesedése, néhol már a bokrosodás is.

A hét további részében is erős déli, délnyugati áramlás határozza meg időjárásunkat. Kedden egy hidegfront vonul át erős déli széllel, és többfelé lehet esőre, záporokra is számítani, területi átlagban 2 és 5 mm közötti mennyiség valószínű. Szerdán napos, száraz időre van kilátás, majd csütörtökön és pénteken több lesz a felhő, és pénteken főként a Dunántúlon várható több alkalommal is eső, zápor. Szombaton északkelet felé távozik a csapadékzóna, és a hétvégén csendes őszi időre van kilátás vasárnap néhol már hosszabb ideig megmaradó ködfoltokkal.

A hőmérséklet a továbbiakban is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. A legmelegebb órákban jellemzően 17-22 fokot lehet, ennél csütörtökön és pénteken valószínű kissé melegebb. A hajnali fagyok sem térnek vissza egyelőre, általában 5-10 fokra hűl le a levegő, de lesznek a héten ennél enyhébb reggelek is.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom