Csak néhány behozott vetőburgonya-tétel bizonyult fertőzöttnek

Megjelent: 2018. június 08. 08:23
Véget ért a NÉBIH-nek a burgonya összes zárlati kórokozójára kiterjesztett, fokozott ellenőrzése. A laboratóriumi analízis a megvizsgált 148 minta közül 5-nél mutatott ki zárlatifonálféreg-fertőzést, a többi szállítmány egészségesnek bizonyult.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal abból a célból rendelte el az országos vizsgálatot még ez év februárjában, hogy átfogó képet kapjon az EU tagállamaiból érkező szállítmányok növényegészségügyi állapotáról. A külföldről származó vetőburgonya-tételekben többször azonosított karantén státuszú gumórontófonálféreg-fertőzés miatt a NÉBIH ez év februárjától országos szintű, fokozott ellenőrzést rendelt el. Az akció során nemcsak a gumórontó fonálféreg, hanem a burgonya összes zárlati károsítójának az esetleges jelenlétét is vizsgálták.

Magyarországra – az egységes uniós szabályozás értelmében – vetőburgonyát csak az Európai Unió területéről lehet behozni. A 8 országból érkező 148 minta vizsgálata során 4 román és egy osztrák tételben mutatott ki zárlatifonálféreg-fertőzést a NÉBIH laboratóriuma. A többi szállítmány esetében karantén károsító jelenlétét nem állapította meg a vizsgálat. A bevizsgált, összesen mintegy 853 tonnát reprezentáló minta 32 burgonyafajtára terjedt ki.

Az ellenőrzések továbbra sem érnek véget, hiszen a növényvédelmi hatóság a vegetációs időszakban is folytat növényegészségügyi vizsgálatot a burgonyatermő területeken, illetve szükség esetén laboratóriumi teszteléseket végez. A NÉBIH a károsítók felderítésére monitoringrendszert működtet, amely magában foglalja a felszíni öntözővizek vizsgálatát, valamint a betakarított, betárolt gumótételek és a burgonyán kívüli gazdanövények ellenőrzését is.

Tekintettel arra, hogy a karantén károsítók ellen nem létezik hatékony védekezési lehetőség, különösen fontos az egészséges szaporítóanyag használata. Ennek biztosítása a termelő és az ellenőrzést végző hatóság közös érdeke és feladata.


(NÉBIH)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom