Dinnye-ügy: az akciózáshoz csupán felvásárlói érdekek fűződnek

Megjelent: 2019. augusztus 08. 14:58
A frissen kipattant idei dinnyebotrányra a Lidl és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is reagált. Előbbi megvédte magát, utóbbi cáfolta, és álláspontja szerint semmi nem indokolta a lépésüket. Mindenesetre a Lild módosított a fogyasztói áron.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tegnap hívta fel a figyelmet arra, hogy a Lidl Magyarország a 99 Ft/kg-s „akciós” áron meghirdetett és eladásra kínált görögdinnyével komoly veszélybe sodorta a hazai dinnyetermelőket.

Augusztus 8-án az egyik fővárosi üzletben még olcsóbban adták...

 

Az Mfor.hu megkeresésére a vállalat többek között ezt írta reagálásként: „Az elmúlt napokban a Lidl minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, melynek köszönhetően a vállalt beszállító partnerei nagyobb mennyiségben tudtak dinnyét értékesíteni más Lidl országok részére is.”

Vagyis a cég szerint nem saját maga határozta el az árcsökkentést, hanem eleget tett néhány vele kapcsolatban álló termelő kérésének. Az utóbbiakat tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) viszont közleményében azt írta, hogy termelőknek egyáltalán nem érdeke az akciózás és a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a felelőtlen áruházi lépéseket.
„A nagy dinnyetermő körzetek közül jelenleg a Békési térségben a vége felé tart a dinnye betakarítása. Baranyában, a Tolna-Fejér térségi és a Heves-Jászsági körzetekben folyamatos az ellátás. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcsi körzetben pedig a friss, minőségi dinnye a napokban indult el nagyobb mennyiségben, mely készletekkel a tervek szerint egészen szeptember közepéig biztosítani lehet a belföldi és exportigényeket. Az egyesület határozott álláspontja, hogy jelen akciózáshoz csupán felvásárlói érdekek fűződnek, mely nem fedi le sem a termelői véleményeket, sem az ágazat pillanatnyi helyzetét. Nem tisztességes egyes felvásárlói érdekek mellett olyan piaci döntést – árletörő akciózást – választani, amivel elindítunk egy lavinát, ez által nehéz anyagi helyzetbe hozva a termelőket! Mindezzel ugyanis az egész ország dinnyepiacát és a jövőbeni termelést veszélyezteti, mellyel a termelőket és a fogyasztókat is megkárosítja. A termelők és a szakmai szervezetek évek óta tiltakoznak az efféle felelőtlen „multi" magatartás ellen.”

Az MDE is egyetért azzal, hogy az áruházlánc marketingeszköznek használja ezt a minőséginek hirdetett dinnyét arra, hogy becsalogassa a vásárlókat.
„A magyar dinnye az utóbbi években az ilyen és ehhez hasonló hazai kereskedelmi gyakorlatnak köszönhetően rengeteget veszített a pozitív megítéléséből. Felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében alacsony árakkal stresszelik a termelőket. A termelők – csökkentve a veszteségüket, adósságaikat – kényszerből belemennek a „szabadpiaci kereskedelmi játékokba”, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődtek a hazai áruházak és a termelők közé. A felvásárlói beszállítás eredménye a ma a pultokon található dinnye, amit Lidl szlogenje alapján „minden jó”-nak nevezünk.” – írta az egyesület.

Mindenesetre az ügy következményeként a Lidl Magyarország online katalógusában augusztus 9-től már 119 Ft/kg áron hirdeti a görögdinnyét…

...augusztus 9-től pedig már drágábban adják


(nak.hu/fotó: nak.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom