Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzat a Lidlnél

Megjelent: 2018. február 02. 16:06
Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzatot adott ki a Lidl, Magyarországon február 1-jétől vezették be. Magyarországon például minden partnerének rendelkeznie kell a Global G.A.P. tanúsítvánnyal.


A tájékoztatás szerint a világ 29 országában jelen lévő Lidl egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök termelésére, beszállítására. Az áruházláncnak éves szinten mintegy 67 ezer tonna terményt átadó magyarországi beszállítók már a közzétett irányelvek alapján végzik munkájukat.

Az áruházlánc beszerzési szabályai rögzítik mindazokat a termelésre, beszállításra, átláthatóságra és fenntarthatóságra vonatkozó szigorú minőségi elvárásokat, amelyeket a Lidl – földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül – partnereivel szemben támaszt.

Magyarországon minden Lidl-partnernek rendelkeznie kell a Global G.A.P. tanúsítvánnyal (jó mezőgazdasági gyakorlat – a tanúsítvány igazolja, hogy a vállalkozás teljesíti az élelmiszer-biztonság törvényi és beszállítói követelményeit), az ISO szabványokhoz hasonló, kifejezetten a mezőgazdasági termesztésre vonatkozó nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítvánnyal. A Lidl szabályzata a hatósági határértékeket illetően a törvényi előírásoknál is jóval szigorúbb önkorlátozást ír elő az áruházlánc partnerei számára.

Magyarországon elsősorban a kistermelőket gazdasági csoportokba fogó Termelői Értékesítő Szervezetektől (TÉSZ) és a Lidlnek közvetlenül termesztő nagytermelőktől érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök a lánc polcaira. A Lidl Magyarország Bt. közölte, az irányelvek bevezetése a termények árára nincs hatással. A Lidl magyar zöldség-gyümölcs stratégiai beszállítóinak száma közel 30. A partnereken keresztül több mint 800 magyar termelő szállít a Lidl Magyarország számára zöldséget és gyümölcsöt évente több mint 16 milliárd forintért.


(MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom