Elkészül a hazai hajtatókertészet középtávú fejlesztési programja

Megjelent: 2019. április 13. 10:46
A hazai hajtatókertészet jövőjéről és a német tulajdonú FAKT AG tervezett nagyszabású bezenyei kertészeti beruházásáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter a FruitVeB képviselőivel.


Az április 10-i megbeszélésen a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy az Agrárminisztérium és a FruitVeB egymással együttműködve elkészíti a hazai hajtatókertészet középtávú fejlesztési programját a következő fél évben. Ebben megfelelő alapossággal és mélységig értékelhetők lesznek a hazai hajtatókertészet erősségei és gyengeségei, fejlődési lehetőségei és korlátai, valamint ezekre alapozva meghatározhatók azok az intézkedések, melyek a hazai hajtatókertészeti szektor fejlődését szolgálják. A program szakmai-társadalmi megvitatása és elfogadása után a felek rendszeresen és folyamatosan értékelik a megvalósítás érdekében tett intézkedéseket, illetve az előrehaladást.

A felek arról is megegyeztek, hogy a FruitVeB a következő negyedévben egy fórumot szervez Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kempert, a FAKT AG vezérigazgatója részvételével, és a hazai kertészet képviselőivel ismertetik, illetve megvitatják a FAKT AG tervezett magyarországi kertészeti projektjének részleteit.

(forrás: FruitVeB)

 


Komoly fejlesztések előtt

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe, ezen belül is a legjelentősebb a zöldségtermesztés szerepe – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Szegváron. Nagy István a Csongrád megyei községben az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházának átadási ünnepségén azt mondta, a kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása, melyből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása, a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette.
A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes kérelmet jelent. Nagy István leszögezte, a pályázati forrásoknak köszönhetően az elmúlt 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe az ágazatban. A termelők jelenleg is benyújthatják kérelmeiket az öntözésfejlesztési támogatásra, melyre csaknem 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy kétszáz beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fóliasátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki. (MTI)


 

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom