Elkezdődött az idei szőlőszüret

Megjelent: 2019. augusztus 12. 13:45
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével augusztus 12-én, hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon. Ebből a fajtából szeptemberre már lesz bor. Ezután az Irsai Olivér szürete következik.


Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy félszáz termelőtől 300 ezer kilogramm szőlőt vásárol fel, amit badacsonyörsi központjában dolgoz fel – jegyezte meg Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén. Hozzátette, az idei szüret a tavalyinál három héttel, az átlagosnál pedig egy héttel később kezdődött, mert a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését.

A Balatonboglári borvidékhez tartozó Somogy megyei Ordacsehiben szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös és leginkább a budapesti régióban élő fiatalok körében kedvelt bor palackjai várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerülnek. A 180 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik, tavaly a badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén 20,5 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel és 14 millió palack bort értékesített.

Beindultak a kombájnok Ordacsehiben

 

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s ugyanekkora integrált termelői területen nyújt teljes körű, növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet értékesítést is magába foglaló szolgáltatást. Idén 5 ezer tonna szőlőt szüretelnek le, ami 250 kamionnyi mennyiségnek felel meg, ehhez 3 nagyteljesítményű saját és két bérelt szüretelőkombájnt használnak.

A Csabagyöngye után az Irsai Olivér szürete következik, ebből a fajtából 5 településen ezer tonnát szednek le. Tavaszi József hozzátette, „a kombájnok éjjel-nappal menni fognak”, hogy a szőlő legkésőbb délelőtt 11 óráig a borászati üzemekbe érjen, ne melegedjen fel, ez feltétele a minél gyümölcsösebb, frissebb, illatosabb borok készítésének.


(MTI) (fotó: MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom