Eltűnhet a tavaszi ápra

Megjelent: 2017. augusztus 16. 09:37
Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa, ami idővel el is fog tűnni Magyarországról. A klímaváltozás okozta helyzeten javítana egy országos öntözőrendszer – írja a szerdai Népszava.


A csapadékeloszlás, a tenyészidőben egyre gyakoribb csapadékhiány nem kedvez ennek a tavaszi árpának – mondta Raskó György agrárközgazdász, termelő. Mint mondta, a 20-30 évvel ezelőtti 150-200 ezer hektár helyett már tavaly is csak 40-50 ezer hektáron vetették ezt a kalászost. Idővel pedig meg is szűnhet a termesztése. Szerinte, idén aki ezzel a kultúrával foglalkozott, nagyot bukott vele.

A szakember szerint Magyarország számára kifejezetten kedvező egyelőre az éghajlatváltozás. Ezt bizonyítja egyebek mellett az is, hogy az utóbbi években jobbnál jobb eredményeket ért el a gabonaágazat. Némileg ugyan felmelegedett az átlaghőmérséklet, de nem lett kevesebb csapadék, csak a megoszlása szélsőségesebb. Az agrárközgazdász szerint a globális felmelegedéstől függetlenül is minden termelőnek meg kellene fontolnia, hol, melyik régióban mit termeszt, mire alkalmas a talaj, milyenek az időjárási viszonyok, és ezzel összefüggésben milyen termesztéstechnológiát választ.

lap arról is ír, hogy évente átlagosan mintegy 100 milliárd forint kárt okoz már most is a magyar mezőgazdaságnak az éghajlatváltozás. A gondokat csak fokozza, hogy Magyarországon rendkívül eltérő agrárgazdaságok technikai, technológiai és szakmai szintje, illetve a talajadottságok is különbözőek. A kevéssé hatékony, erősen ingadozó termelés meg is drágítja az élelmiszereket. A helyzeten javíthatna egy országosan kiépített öntözőrendszer, illetve az öntözéses gazdálkodás újbóli elterjesztése.

 


(MTI/Népszava)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom