Európának új fehérjepolitikára van szüksége

Megjelent: 2017. szeptember 26. 07:07
Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának szeptember 25-i ülésén Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a német szaktárca képviselőjével együtt mutatta be az EP-képviselőknek a két ország kezdeményezésére, 14 uniós tagállam által július 18-án aláírt Európai Szója Nyilatkozatot.


Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország az uniós GMO-mentes fehérje-önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt – emelte ki Nagy István. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra: Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőségű a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztési ágazatok számára.

Mint mondta, a pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszer-ellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében, és az egészséges táplálkozásban. Úgy vélte, tudatosítani szükséges az európai fogyasztókban, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelemmel vannak a biológiai sokféleségre, és megóvják a genetikai erőforrásokat.

– A magyar kormány meggyőződése, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszer-termelés jövője a GMO-mentes termelésben van. A GMO-mentes élelmiszer-előállítás megalapozására 2013-ban fehérjeprogramot indítottunk, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be – hangsúlyozta beszédében Nagy István. Hozzátette: Magyarország szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállítás terén. Ezen politikának fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését.(FM Sajtóiroda)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom