GMO-mentesek az itthoni petúniák

Megjelent: 2018. június 10. 08:31
2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió ajánlása alapján. A megvizsgált 145 növényminta egyikében sem volt fellelhető géntechnológiai módosítás nyoma.


2017 tavaszán a petúnia transzgenikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövénytermesztő szakmában, ugyanis engedély nélkül hoztak forgalomba számtalan, idegen gént hordozó petúnia fajtát. Az incidens véletlenül derült ki.  A tavalyi botrányban szereplő több német és holland nemesítő-forgalmazó cég úgy nyilatkozott, hogy azóta a petúnia fajta-szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták és megtisztították a GMO-s fajtáktól.

A NÉBIH szúrópróbaszerű mintavételei arra irányultak, hogy a hatóság továbbra is biztosítsa a hazai petúnia-termesztés GMO-mentességét. Az ellenőrzéseket a NÉBIH vezetésével és útmutatói alapján a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok végezték. A felügyelők az ellenőrzést a szaporítóanyag nyilvántartás és a beszállítói dokumentumok átvizsgálásával kezdték, majd mintákat vettek a kijelölt szaporítóanyagokból (palántákból és cserepes növényekből). Az ellenőrzés 2018. február elején kezdődött a szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó nagykereskedőknél, majd április-májusban folytatódott a termesztőknél és a kiskereskedelmi forgalmazóknál. A felügyelők összesen 145 tételt mintáztak meg, amelyek között 122 különböző petúniafajta szerepelt. A mintavételre javasolt sorozatokat a NÉBIH kockázatértékelés alapján jelölte ki.

A mintákat a NÉBIH Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem–engedélyezett GM petúnia kimutatása” című útmutatója képezte. Az ellenőrzés kimutatta, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-snak bizonyult fajták termesztésével. A laboratóriumi vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást.


(NÉBIH)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom