Izgalmas mezőgazdasági alkalmazások bemutatója a tudományünnepen

Megjelent: 2017. október 15. 09:06
A Magyar Tudományos Akadémia idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű eseménysorozatát. Az előadások között megtalálhatóak agrártémájúak is.


A rendezvénysorozat kiemelt része az MTA budapesti Széchenyi téri Székházában 18 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható tudomány-népszerűsítő előadás-sorozat, melyre előzetes regisztráció után várunk minden érdeklődőt. Idén a genetikai forradalom lehetőségeivel és kihívásai is teret kapnak: Dudits Dénes Széchenyi-díjas magyar növénygenetikus, biotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja izgalmas mezőgazdasági alkalmazásokat mutat be.

A fenntartható fejlődés követelményei és a növekvő élelmiszerigények mind a hagyományos, mind az organikus mezőgazdasági gyakorlatban előtérbe helyezik az innovatív technológiák alkalmazását. A növény- és állatfajták biológiai teljesítőképessége alapvetően meghatározza a gazda munkájának eredményességét, ezért van szükség a nemesítési módszerek fejlesztésére. A precíziós nemesítés területén új korszakot jelent az ún. genomszerkesztési módszerek kidolgozása, amelyekkel biztosítható egy kiválasztott célgén egyetlen molekulájának, nukleotidjának a kicserélése, ezzel a megtervezett funkciójú fehérje szintézise és a kívánt új tulajdonság megjelenése.

Dudits Dénes előadásában mind a növénytermesztést, mind az állattenyésztést érintően példákat mutat be, kiemelt figyelemmel az új tenyészanyagok jelentőségére az organikus biogazdálkodásban. Az ilyen célú felhasználás szempontjából lényeges, hogy a genomszerkesztés termékei idegen gént nem tartalmaznak, és természetes spontán mutációkként is előfordulhatnak. Az előadó bízik abban, hogy a születőben lévő új fajták egyaránt hozzájárulnak majd a hagyományos és biogazdálkodási sikerességéhez.

A teljes program a tudomanyunnep.hu oldalon található, itt lehet regisztrálni is.

 

(MTA)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom