Jelentős mértékben csökkent a halálos balesetek száma

Megjelent: 2018. december 04. 14:32
Idén eddig szerencsére csak kilencen vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés közben. A kedvező változáshoz hozzájárult a szaktárca és a NAK közös tájékoztató sorozata is.


Harmadával, 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű mezőgazdasági munkabalesetek száma Magyarországon tavaly – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a „Fókuszban a mezőgazdaság - első a munkavégzés biztonsága” című, kétéves figyelemfelhívó akciót záró keddi konferencián. Hozzátette, a legtöbb balesetet traktorokkal és egyéb önjáró mezőgazdasági gépekkel okozták az elmúlt években, ezért ezeket az eszközöket kiemelten ellenőrzi a munkavédelmi hatóság. A balesetek fő oka az ismerethiány, és az előírások be nem tartása. Rámutatott: míg 2016-ban 18-an, tavaly 12-en vesztették életüket munkavégzés közben a mezőgazdaságban, az idei háromnegyedéves adat 9.

A most zárult kampányhoz kapcsolódó országos munkavédelmi ellenőrzés-sorozatról Bodó elmondta: az agrárszektorban ellenőrzött 1099 munkáltató mintegy háromnegyedénél találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Pozitívum, hogy a mezőgazdasági erőgépkezelők 98 százaléka rendelkezett az előírt jogosítvánnyal. Az államtitkár elmondta, a tájékoztató kampányt folytatják a jövőben is annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a munkabalesetek száma, vagy egyáltalán ne forduljon elő ilyen.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari országos osztályának vezetője arról beszélt, hogy 2016-ban az összes munkabaleset 23 százaléka történt a mezőgazdaságban. A kamarai tagok tájékoztatására tavaly és idén fórumsorozatot szerveztek a kormányhivatalok közreműködésével, 800 gazdálkodót elérve, és ezt a tájékoztatást 2019-ben is folytatják.
– Az ágazatban használt eszközök, berendezések veszélyesek, ezért nélkülözhetetlen a munkavédelmi előírások betartása. Az erőgépekkel, rakodógépekkel gyakran történik baleset, de veszélyes az erdészeti tevékenység, a nagytestű állatok közelében végzett munka, vagy akár egy durvább rovarcsípés is lehet halálos.


(MTI/nak.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom