Kármentes növényállományok

Megjelent: 2020. január 23. 20:14
A hét végétől már közelebb kerülnek térségünkhöz a csapadékot és a változást okozó időjárási frontrendszerek. Mozgalmasabbá válik az időjárás, de lehűlés, országos nagy csapadék, hó – egyelőre – nem valószínű. Bár a légköri változások fölgyorsulnak térségünkben, de nagyobb kilengés nélkül, így a növények továbbra is csendes nyugalmi időszakukat töltik.


Karácsony óta a markánsabb frontrendszerek, a nedves léghullámok elkerülik térségünket, így alig esett csapadék. Az elmúlt egy hétben csak a Kisalföldön fordult elő számottevő mennyiség: 5-15 mm. A múlt hét végén arrafelé hó és eső is esett, kisebb körzetekben pár centiméteres hóréteg is kialakult, melyből egy kevés még ma is borította a felszínt a Pápa-Győr vonalban. Sokszor volt borult, párás, ködös az idő, csak kisebb körzetekben és csak egy-két napon sütött ki a nap. A legtöbb napsütés a ködréteg fölé magasodó hegyeinkben fordult elő.

A hőmérséklet jellemzően az átlagos, január közepén megszokott értékek körül alakult. A déli órákban 0 Celsius-fok köré emelkedett, hajnalban pedig többnyire -2 és -5 fokig süllyedt a hőmérséklet. A derült időszakokban és területeken volt ennél nagyobb a hőingás, de -10 foknál nagyobb fagy sehol nem fordult elő.

A talaj azonban ezzel együtt is csak a felszín közelében fagyott néhány centiméter vastagságban. A nedvességtartalma alig változott az elmúlt időszakban, az ország döntő részén csaknem telített, ezzel szemben délkeleten még van nedvességhiány. Az őszi vetések továbbra is jól telelnek, ősszel ideálisan megerősödtek, az egy évvel ezelőttinél sokkal jobb állapotban vannak. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban. Ez most problémát nem jelent, tavaszig még van idő a nedvesség pótlódására. December végétől tartósan szárazra fordult az idő, de ilyenkor kicsi a párolgás, a csapadékösszeg pedig még mindig az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

Az előttünk álló napokban már közelebb kerülnek az időjárás frontrendszerek az országhoz, így a hét végétől több hullámban is érkezhet csapadék. Jövő hét csütörtökig főleg az ország déli részén akár 10-15 mm is hullhat, de ennek mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan. A csapadék halmazállapota nagy valószínűséggel folyékony lesz. Pénteken még lehet napsütés, majd szombattól már ismét sok lesz a felhő. Kedden és szerdán sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati, majd nyugati szél. A hőmérséklet ezen a héten nem változik számottevően, a jövő héten viszont több fokos enyhülés valószínű. Komolyabb lehűlés a hosszabb távú, e miatt bizonytalanabb számításokban sem látszik a következő 10-14 nap során. A nappalok egyre gyorsuló ütemben hosszabbodnak, a következő egy hét során mintegy 18 percet.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom