Közel 2,6 ezer milliárd forint volt a mezőgazdság tavalyi kibocsátása

Megjelent: 2018. november 30. 19:10
A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a hazai mezőgazdaság 2017-es teljesítményéről szóló összegző jelentését.


A mezőgazdaság kibocsátása és bruttó hozzáadott értéke folyó áron 2012 óta folyamatosan emelkedik. A kibocsátás 2017-ben megközelítette a 2,6 ezer milliárd forintot, a bruttó hozzáadott érték pedig túllépte az 1,1 ezer milliárd forintot. A kibocsátás volumene 4,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ebben a gabonafélék terméskiesése játszott döntő szerepet. Az ipari növények volumene ellenben növekedett.

A ráfordítások volumene csökkent, a támogatások összege kismértékben bővült, a jövedelem nőtt az előző évhez képest. A fizetettmunkaerő-ráfordítás évek óta tartó emelkedése megtört, a teljes felhasznált munkaerő mennyisége is csökkent.

Az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátása az előzetes adatok szerint valamelyest bővült, ehhez elsősorban az állati termékek kibocsátásában bekövetkezett nagymértékű növekedés járult hozzá.

A teljes jelentés itt elérhető.


(forrás: KSH)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom