Megérkezett a növények túlélését jelentő eső

Megjelent: 2018. május 15. 13:00
Az aszály jelei mutatkoztak nagy területen az országban az elmúlt héten, ám most végre megérkezik/megérkezett mindenhova a növények túlélését jelentő eső – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzésében.


Múlt kedd óta minden nap előfordultak záporok, zivatarok, melyekből foltszerűen hullott csapadék főként a Dunántúlon és a középső, illetve délkeleti országrészben, de az ország északkeleti harmadát szinte semmi eső nem érte. A hőmérséklet néhány fokkal elmaradt a megelőző héthez képest, de a 25 Celsius-fok körüli, illetve kevéssel afölötti értékek még mindig a nyarat idézték. A legtöbb helyen száraz, meleg, gyakran szeles időben tovább száradt a talaj. Főként az Alföldön és északkeleten a felső 50 cm-es réteg már alig tartalmaz nedvességet, csak a mélyebb rétegekben van nedvesség-utánpótlás. Az aszály jelei mutatkoztak nagy területen az országban.

Ezen a héten meglehetősen változékony idő lesz. Napos és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak, a több felhőre a hét első felében kell számítani. Hétfőn este már délnyugat felől elérte az országot az a csapadékzóna, melyből kedd estig országszerte 5 és 15 mm közötti eső várható, de néhol akár heves zivatarok is lehetnek. Szerdán főként keleten, északkeleten valószínű ismét nagyobb mennyiségű csapadék, majd csütörtökön ismét többfelé kell esőre, záporokra számítani. Péntektől csökken a csapadékhajlam, és kevesebb helyen várhatók záporok, elszórtan zivatarok. Összességében 10 és 40 mm közötti csapadék várható országosan a héten, de lokálisan ennél akár nagyobb mennyiség is előfordulhat. A szél a déli, kora délutáni órákban lesz sokfelé élénk, csütörtökön és pénteken erős, majd a hétvégére mérséklődik a légmozgás.

A nyárias után a héten inkább tavaszias időre, hőmérsékletre kell számítani, a fagyosszentek bár kissé megkésve, de „meghozzák” a hideget. Fagy ugyan nem lesz, a hajnali hőmérsékletek sem csökkennek 5 fok alá, de a legmelegebb órákban is csak 18-23 fokig melegszik a levegő. Szerdán várható ennél kissé hűvösebb, melegedésre pedig a hétvégén lehet számítani.

További részletek itt.

 


A legmelegebb április volt

Az elmúlt 218 év legmelegebb áprilisán vagyunk túl – derült ki a napokban a környező országok jelentéséből. Tizenöt melegrekord dőlt meg országszerte, miközben az áprilisi átlaghőmérséklet megközelítette a 16 fokot.
(forrás: OMSZ)

 

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom