Megnyílt az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow

Megjelent: 2020. január 22. 17:01
Megnyílt a 38. AGROmashEXPO és a 10. AgrárgépShow a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban szerdán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a rendezvényre – korlátozott mennyiségben – díjmentes belépőt biztosít.


Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a legnagyobb agrárszakmai rendezvényen csaknem 350 kiállító mutatja be a mezőgazdaság legkorszerűbb technikáit, trendjeit. A kiállítás az utóbbi években 50 ezer látogatót vonzott, ezúttal is hasonló érdeklődésre számítanak.     

Nagy István agrárminiszter a négynapos agáripari csúcsrendezvény megnyitóján rendkívül fontosnak nevezte a vidék gazdasági erejének növelését és a magyar vállalkozások, ezen belül is a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztését, amely rövid, közép- és hosszú távon is biztosítja a fejlődést az ágazatban.
 – A jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelés iránya határozza meg a mezőgéppiac alakulását – tette hozzá.   

 

Mint mondta, a mezőgazdaság stabil növekedési pályára állt, teljesítményének emelkedése tavaly is folytatódott, kibocsátásának értéke elérte a 2776 milliárd forintot, 3 százalékkal meghaladva az előző évit. A tárcavezető szavai alapján a fejlődés motorját a beruházások jelentik. A mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot. A beruházási kedv élénkülését jelzi, hogy ez 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elértet.  
– Ebben nagy szerepe van annak, hogy a Vidékfejlesztési Programban 2019-ben  204,6 milliárd forintot fizettek ki, amelyből 110,9 milliárd forint volt a beruházási jellegű támogatás. Csak géptámogatásokra a három, kifejezetten gépbeszerzést támogató pályázat során 4450 kérelemre, 35,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg – húzta alá.  

Kiemelte, hogy 2018-ban Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, amely összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. A tavalyi év első háromnegyed évének értékesítési dinamikája pedig még ezt is felülmúlta.  A miniszter szerint manapság már nem elég a gépek beszerzése, mivel működtetésük kiemelkedő műszaki szaktudást igényel.
– A mezőgazdaság egy összetett terület, amely egyre inkább automatizált. Azt szeretnénk, ha a digitális átalakulásnak minden gazdálkodó a nyertese lehetne, ehhez pedig magasan képzett munkaerőre van szükség. Az agrárdigitalizációnak számos előnye van, például elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszer-termelésben – jegyezte meg.

Kedvezőnek nevezte, hogy tavaly a magyar mezőgazdaság szereplői ismételten sikeresen használták fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogram Fix keretében elérhető konstrukciókat új és használt gépek beszerzéséhez, ahogyan azt is, hogy 2019 áprilisától több mint 18 milliárd forint összegű, 440 darab lízingügylethez kapcsolódott az agrártárca által lízingdíjakhoz kapcsolódó támogatás.  

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke a régió legjelentősebb szakmai rendezvényének nevezte a kiállítást, ahol a bemutatott gépek és technológiák megoldásokat kínálnak szinte még fel sem tett kérdésekre. A szövetség fontosnak tartja az ifjúság megszólítását is, az idei AGROmashEXPO-n több mint 3500 diákra számítanak, akiknek a belépőjegyet a Hungexpo Zrt. biztosítja.  A megnyitón átadták az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékfejlesztési díjait. Nagydíjban három, különdíjban pedig kilenc pályamű részesült.

A kiállításra – korlátozott mennyiségben – ingyenes belépést biztosít tagjainak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ehhez a kamara által kiadott őstermelői igazolványra, vagy az új kamarai kártyára lesz szükség, melyet az I. és III. fogadócsarnokokban a kamarai infópultban ülő munkatársaknál kell majd bemutatni és leolvastatni minden nap 9 és 15 óra között. Egy kártya naponta egyszer használható, és egy fő ingyenes belépésére ad lehetőséget. A kamarai kártyával nem rendelkező tagok forduljanak a falugazdászokhoz és kérjenek tagsági igazolást, amelynek bemutatásával is igényelhető az ingyenes belépő. Ezen jegyek átvételére érkezési sorrendben, napi limitált darabszámban a rendezvény négy napja alatt lesz lehetőség. A NAK kiállítási területe pedig a G pavilon 403B standján található majd.

A tájékozódást a szakmai partnerek által szervezett színvonalas előadások, konferenciák is segítik. Többek között megtartják a Gabonatermesztők Országos Szövetségének hagyományos tanácskozását, az Agroinform marketingkonferenciáját, és újra lesz PREGA AgRobot Show.

A kiállítás programjairól itt lehet tájékozódni.


(MTI/nak.hu) (fotó: MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom