Mennyiségben is minőségben is gyengébb a burgonya

Megjelent: 2017. szeptember 20. 11:22
Nincsenek könnyű helyzetben a hazai burgonyatermelők: a forró nyár és a kevés csapadék nem kedvezett a növénynek, ezért sokan jelentős hozamkieséssel zárhatják a szezont – írta a Magyar Idők.

 


Az idén extrém időjárási körülményekkel kellett szembenézniük a gazdálkodóknak. A betakarítás már tart, de a tavalyi terméshez képest jóval kevesebb burgonya kerülhet a raktárakba; számos gazda ötvenszázalékos kiesésről számolt be – mondta a lapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke. Megjegyezte, az országos átlagtermés jelentősen elmaradhat a megszokottól, bár nyilvánvalóan vannak olyan termelők, akik pénzt és energiát nem sajnálva igyekeztek a hiányzó csapadékot öntözéssel pótolni, s így jobb eredményt érnek el. Szerinte az aszály okozta károkat csak öntözéssel tudták csökkenteni a gazdálkodók, erre azonban nem mindenhol volt lehetőség, az ország jelentős részén ugyanis nem biztosítottak az öntözés feltételei.

A nagy meleg nemcsak a hozamokra, hanem a minőségre is hatással volt. Az elnök szerint ilyenkor sokkal több a torzult és az alaktalan gumó, ráadásul a termés apróbb a megszokottnál. Attól viszont nem kell tartani, hogy nem lesz itthon elég burgonya. A vásárlók továbbra is megtalálhatják a terméket a boltokban, a magyar mellett azonban külföldivel is bőven találkozhatnak majd.

A burgonya a tavalyinál is olcsóbban kerülhet a kosarakba, az árak annak ellenére csökkentek, hogy az idei termés nem nevezhető bőségesnek. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint a burgonya termelői ára júliusban 19 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Kecskés Gábor szerint az áreséshez vélhetően hozzájárul a meggondolatlan termelői üzletpolitika: sokan egymás alá licitálva kötnek üzletet a felvásárlókkal, csak hogy mielőbb túladjanak a terményen. Ezért az elnök szerint csak akkor van hosszú távú jövője a hazai burgonyatermelésnek, ha a gazdálkodók összefognak és közös erővel kiállnak az érdekeik mellett.

A növekvő költségek, az időjárási kitettség és az alacsony árak miatt az elmúlt években sokaknak elment a kedve a termeléstől, így mára tízezer hektárra szűkült a hazai termőterület. Félő, hogy a következő években is tovább folytatódik a negatív tendencia.

 


(forrás: Magyar Idők)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom