Mintaprogram készül a fóliás kertészeti kultúra fejlesztésére

Megjelent: 2017. december 08. 13:21
A kormány mezőgazdasági mintaprogram indítását tervezi a világszínvonalú hazai fóliás kertészeti kultúra fejlesztése érdekében. Ez hozzájárulna az agrárium szerepének növekedéséhez is.


A magyar mezőgazdaságban hatalmas kihasználatlan potenciál rejlik. Az agrárium szerepe a nemzetgazdaságban jelentősen növelhető a jelenlegi 20-25 százalékos arányról a következő években – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Fábiánsebestyénben, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. partnertalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az államtitkár példaként említette az öntözési kultúra fejlesztését, illetve a termálenergia felhasználását az üvegházak, fóliasátrak fűtésére.
– Magyarország területe kétszerese Hollandiának, miközben a nyugat-európai ország mezőgazdasági kivitele tizenötszöröse a magyarnak – mondta a politikus. – Minden télen 200 ezer tonna paradicsomot importál Magyarország saját szükségleteinek ellátására. A termálenergia felhasználásával akár ez, akár más zöldségfélék megtermelhetőek lennének.

Magyar Levente elmondta, a kormány mezőgazdasági mintaprogram indítását tervezi a térségre jellemző világszínvonalú fóliás kertészeti kultúra fejlesztése érdekében, hogy ezrek térjenek vissza az ágazatba.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Szentes és Csongrád környékén élők számára nagyon fontos a mezőgazdaság jövője, a vidék népességmegtartó erejének javítása. A következő időszak egyik legfontosabb kérdésének nevezte, hogyan alakul az Európai Unió agrártámogatási rendszere 2020 után. Úgy vélte, az ágazat hatékonyságnövelése, a jövedelmezőség javítása szempontjából elengedhetetlen a modern technológiák, a precíziós gazdálkodás bevezetése. Az ágazat egyik legfontosabb problémájaként említette a munkaerőhiányt, amely elsősorban az élőmunka-igényes kertészeti kultúráknál okoz egyre komolyabb gondokat.


(MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom