Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést!

Megjelent: 2019. március 08. 14:03
Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket osztotta meg nak.hu-val.


„Száraz és enyhe telet, száraz és korai tavasz követett. A házak közötti gyümölcsfák esetében már eddig sem bíztam a téli hideg károsítókat gyérítő hatásában. Széltől, szállított fagytól bizonyos mértékig mindig védenek a falak, a zárt udvarok. Az idén azonban a szántóföldeken sem volt hosszantartó fagy, ott sem gyérültek a rovarok és a kórokozók. Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést. A hatóanyagokban nincs változás: réz (válasszuk a legtöbb gombára, baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra) vagy ezek kombinációi. A korábbi felhívásom, melyet átnéztem és frissítettem, itt elérhető.

A fásszárú növényeinken áttelelő károsítók listája sem változott. Balatoni Andrea részletes táblázatára már többször utaltam, megtalálják a honlapomon. Ebben választ kaphatnak a legfontosabb kérdésekre. Jelenleg megtalálható-e a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fámon? Egyáltalán el kell-e végeznem a lemosást? Ha igen, akkor milyen hatóanyagú készítménnyel permetezzek?

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

Még két dolgot kiemelnék, az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (Bi 58 EC, Unifosz 50 EC, stb.), melyekkel kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, és főleg ha már ősszel elvégezték a rezes vagy a kénes lemosást, ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül.

Fordítsanak nagyobb figyelmet a gyümölcsmúmiákra! Már a szüretnél védhetik a következő évi termést, azzal, ha nem hagynak a fákon hibás termést. Az újabb kutatások szerint nemcsak a gombák, baktériumok (azaz a kórokozók) de már egyes rovarkártevők is át tudnak telelni az ágakon himbálózó gyümölcsmaradványokon.

2016-ban március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Lehet, hogy azidén csúcsot döntünk, még korábban kezdik majd a károsítást? Ahol még megmaradtak a buxusbokrok, ott rendszeresen nézzenek be a növények belsejébe, itt bújnak a 0,5-1 cm-es lárvák. A fiatal hernyók ellen a Dimilin 25 WP és a Dipel DF is megfelelő, később a nagyobb hernyókat a Mospilan 20 SG + Decis vagy Karate kombinációval csíphetjük el. A bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, nagy nyomással. A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a kövek alá is behúzódhatnak. A viaszos levelek miatt tapadásfokozókat is használjanak. Sajnos már a Kislevelű buxust /Buxus microphylla/ is megkedvelte! (Kinai vagy Törpe buxusként is említik.)

A kerti madaraink is felébredtek. A népi megfigyelés szerint Bálint napján kezdik a verebek! Mármint a párzást. Innen jött a Valentin napunk? Ez már elmúlt! Most kérem, nézzék át és tisztítsák ki a mesterséges odúkat. Szomjaznak a madarak, ne hagyják kiszáradni az itatókat sem.”


 

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom