Nem szerencsés a mostani felmelegedés a gyümölcsfák számára

Megjelent: 2020. március 02. 11:55
Az enyhe tél miatt rügyezésnek indult több csonthéjas termésű gyümölcsfa, köztük a mandula, az őszibarack és a kajszibarack. Ez a növénytermesztésben veszélyhelyzetet jelent, mert egy nagyobb fagy károsíthatja a rügyeket, és jelentős terméskiesést okozhat.


Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kelleténél melegebbek a telek. Nem szerencsés ez a felmelegedés a növényállomány, főleg a gyümölcsfák számára – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Bár már a december és a január is melegebb volt a szokásosnál, ez talán még nem okozott semmilyen problémát, mert abban az időszakban mélynyugalmi állapotban vannak a fák, melyből nagyon nehéz kimozdítani őket. Elmondása szerint nagyjából február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, ami alatt az időjárástól függően indul el a nedvkeringés a fákban. Ez a melegebb időjárás pedig valóban elindította a természetet.

A változás Mártonffy szerint azért nem szerencsés, mert már vannak olyan csonthéjas gyümölcsök – a mandula mellett már az őszibaracknál és a kajsziféléknél is –, amelyeknél megduzzadt rügyek vannak, és egy későbbi nagyobb hideg, fagy kellemetlen, akár terméskiesést okozó állapotba hozza ezeket. Emellett van egy egyértelműen rossz jelenség is: a kórokozók és kártevők áttelelése, mert a melegebb idő kevésbé ritkítja meg ezeket, sőt a délről betelepülő fajok is itt maradhatnak.

A védekezést ráadásul nagyon megnehezíti, hogy az Európai Bizottság egyre több növényvédő szert von ki a forgalomból, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a gazdák részéről, hogy minél több Nyugat-Európában engedélyezett szert használhassanak.
– Jelenleg még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején – hangsúlyozta Mártonffy Béla. Magyarországon elő szokott fordulni a virágzási fagy, ami mind a csonthéjas, mind az almatermésű kultúrákban komolyabb terméskieséshez vezet.

– Az elmúlt években 30 százaléktól 70-80, de volt olyan terület, ahol 100 százalékos fagykár is előfordult – tette hozzá a szakember.


(forrás: Infostart.hu)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom