Nyilvános a növényvédelmi gépeket felülvizsgálók listája

Megjelent: 2019. szeptember 06. 14:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a termelők, illetve a permetezőgéppel szolgáltatók figyelmét, hogy elérhető a növényvédelmi gépek felülvizsgálatára jogosultak listája.


A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet értelmében az Európai Unió területén az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi, illetve a háton hordozható növényvédelmi berendezéseket – műszaki felülvizsgálatot kell végezni. Az időszakos vizsgálat a gép első forgalomba hozatalát követő öt éven belül egy alkalommal esedékes, ezt követően háromévente szükséges megismételni. Ezek alapján a NÉBIH kéri az érintett géptulajdonosokat, hogy még az idei évben keressenek meg egy, a műszaki felülvizsgálat elvégzésére jogosult szervezetet a NÉBIH honlapján közzétett listán, majd jelentkeztessék gépeiket műszaki felülvizsgálatra. (A hivatal folyamatosan aktualizálja a listát a jelentkezők függvényében.)

Tekintettel arra, hogy a hazánkban használt valamennyi növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálata rövid időn belül nem oldható meg, a hatóság jövőre még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés miatt nem került sorra a felülvizsgáló állomáson.

Azon gépek esetében, amelyek a 2019-et megelőző években már átestek a felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott, érvényes tanúsítványt.

 


A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (NAIK MGI), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019 szeptemberében meghirdeti a növényvédelmi szakemberek számára a permetezőgép-felülvizsgálati alapképzést. A várhatóan nagyszámú jelentkezőre való tekintettel, az egynapos kurzust két különböző időpontban, szeptember 19-én és 24-én is megtartják a szervezők. További részletek itt.(forrás: NÉBIH)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom