Ötvenezer közfoglalkoztatottat vehetne át az agrárium

Megjelent: 2018. május 14. 15:14
Ismertette terveit Nagy István agrárminiszter-jelölt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén. Fő feladatának tekinti a munkaerőhiány enyhítését, a fiatalok bevonását és a feldolgozóipar kapacitásának bővítését.


Ötvenezer közfoglalkoztatottat irányítana át a versenyszférába az agrárium számára a munkaerőhiány okozta feszültségek oldására, a mezőgazdaság fehéredésének további elősegítésére Nagy István agrárminiszter-jelölt. Mint az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában hétfői, kinevezése előtti meghallgatásán elmondta, Magyarországon 103 ezer hektár területet öntöznek, holott ennek duplájára van engedély, igény pedig 400-500 ezer hektár locsolására lenne. Ennek az igénynek a kielégítését feladatának tekinti.

Nagy István tarthatatlannak nevezte, hogy bizonyos termékek, például a szója feldolgozására nincs elegendő kapacitás az országban, és az itthon előállított, külföldön feldolgozott árut vissza kell vásárolni. A tárcavezető-jelölt hangsúlyozta, jelenleg minden kockázatot a termelők viselnek, akik sokszor önköltség alatti áron kénytelenek eladni termékeiket. A kockázatokat szerinte meg kellene osztani a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között. A miniszterjelölt tervei közé tartozik továbbá a nagyjából 300 ezer tulajdonost érintő közös osztatlan földterületek felszámolása, ez a tulajdonviszony ugyanis sokszor gátja a sikeres gazdálkodásnak.

Úgy vélte, kihívás a fiatalokat inspirálni, hogy képességeiket a magyar agrárium szolgálatába állítsák. Mert addig, amíg az ifjabbak elfordulnak tőle, nem érdemes a mezőgazdaságot kulcságazatnak nevezni. A miniszterjelölt szerint jobb megélhetési feltételek biztosításával, tudásalapú fejlesztésekkel és a duális képzés folytatásával lehetne a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot. Szerinte áldozatot kell hoznia a versenyszférának is, különféle ösztönzési eszközökre lenne szükség. Nagy István kitért az afrikai sertéspestis problémájára is, ennek a kezelése szerinte komoly erőfeszítést igényel, de jelezte azt is, hogy a tenyésztett állatállományt nem veszélyezteti a betegség.

A bizottság egyik alelnökének, Magyar Zoltán kérdésére közölte, a vidékfejlesztés teljes egészében visszakerül a minisztériumhoz. A kihívásokat, amelyek a vidékfejlesztés és az agrárium területén felmerülnek, együttesen kezelné. A NÉBIH-hel kapcsolatban megjegyezte, egyetért azzal, hogy szükség van a kapacitások bővítésére. Font Sándor, a bizottság elnöke elmondta, hogy a GMO-összetevőket tartalmazó élelmiszereket külön polcokon kellene forgalmazni, ezzel is segítve a fogyasztókat a választásban. Nagy István úgy fogalmazott, hogy egyetért az ötlettel, elsődleges célja az állattenyésztésben használt takarmány biztosítása, ezt követően pedig a feldolgozott áruk kérdéskörével is foglalkozni kíván.

Nagy Istvánt a parlament fenntartható fejlődés bizottsága május 15-én hallgatja meg elképzeléseiről.


(MTI) (fotó: MTI)


A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom