Stagnáló zöldség- és gyümölcstermelés

Megjelent: 2017. szeptember 09. 11:38
Az idei zöldségtermés 2 millió tonna körül várható, 5-10 százalékkal több lehet a tavalyinál a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) várakozása szerint.


A hajtatott zöldségek mennyisége 10-15 ezer tonnával lehet több a múlt évinél, elérheti a 440-445 ezer tonnát. A két legfontosabb növényből is 5-10 százalékos termésnövekedés várható, paprikából mintegy 5 ezer, paradicsomból pedig 8-10 ezer tonnával többet takaríthatnak be a tavalyinál – közölte Ledó Ferenc a FruitVeB elnöke.

A szabadföldi zöldségekből a csemegekukoricánál nagyon jó termés várható – több helyen is rekordmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók –, így a csemegekukorica összmennyisége várhatóan meghaladja majd az 500 ezer tonnát. A növénynek kifejezetten jót tett a nagy meleg, csak a kukoricamoly ellen kellett hathatósan védekezniük a termelőknek. Tavaly mintegy 470 ezer tonna termett.

A zöldborsó betakarítása befejeződött: az idén 85-90 ezer tonna volt a termés, ez várhatóan 5-8 százalékkal lesz több, mi az előző évben. Az ipari paradicsom betakarítása most mintegy 60 százalék körüli, a termésmennyisége 120-130 ezer tonna körüli lesz várhatóan, ami a tavalyinál 10 ezer tonnával lehet több.

A fokhagyma mennyisége a múlt évihez hasonló 7,5-8,0 ezer tonna lesz, a minőség a tavalyinál jobb. A vöröshagymából 60-65 ezer tonnára számítanak, néhány százalékkal többre a tavalyinál. A betakarítás a kétharmadánál tart. A gyökérzöldségek mennyisége a tavalyi szinten lesz.

Az elnök szerint az idei zöldség- és gyümölcstermés összességében a múlt évihez hasonlóan, várhatóan 2,76 millió tonna körül alakul.

 


(MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom