Több egyéni gazdaság, átrendeződő vetésszerkezet

Megjelent: 2017. augusztus 08. 07:37
A gazdasági társaságok által művelt szántóterület nagysága tovább csökkent idén, ezzel párhuzamosan pedig tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület – írta a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorára hivatkozva.

Az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak. A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik, valamint gabonaféléket is nagyobb területen termesztenek, mint a gazdasági szervezetek. Az egyéni gazdaságok esetében jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica és a zöldborsó termelése majdnem azonos arányban oszlott meg a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között. Ez a két növény adja a zöldséget termelő szervezetek vetésterületének 76 százalékát, valamint a zöldségek összes vetésterületének 63 százalékát.

Ma az ország területének csaknem 80 százaléka termőterület, mintegy 7,4 millió hektár. Júniusban az ország területének 47 százalékát művelték szántóként, amely mintegy 2 ezer hektárral meghaladta az egy évvel korábbit. A zöldítés hatása továbbra is jelentős, majdnem harmadával nagyobb területet ugaroltattak, és több mint 13 ezer hektárral nagyobb területen vetettek szálastakarmányt az előző esztendőhöz képest.

A gabonafélék területe a durumbúza és a rozs kivételével jelentősen csökkent idén, a vetésforgóban inkább napraforgó, repce, szója és más ipari növények szerepeltek 2017-ben – derül ki a KSH jelentéséből.

NAK/Magyar Idők

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom