Többnyire 30-100 mm csapadék hiányzik a talajból

Megjelent: 2019. március 11. 15:01
Az egyre súlyosabb csapadékhiány ezen a héten sem enyhül. A talaj egyre szárazabb, az őszi vetéseknek óriási szüksége lenne az esőre. A csapadék hiánya a tápanyagpótlás munkálatait is akadályozza – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


Az előző héten is folytatódott a száraz idő: bár a hét elején és a hét végén többfelé hullott eső, annak mennyisége összességében csak néhol érte el az 5 mm-t. Hétfőn helyenként, szerdán többfelé volt gyenge fagy az országban, majd a hét második felében már jóval enyhébbek voltak az éjszakák. A maximumok jóval az átlag fölött, többnyire 15 Celsius-fok körül alakultak. Csütörtökön volt a legmelegebb idő, akkor jellemzően 17 és 23 fok között alakult a legmagasabb hőmérséklet. Szeles volt az idő: gyakran fújt erős, egyes napokon pedig viharos erejű szél.

A talaj fölső rétege ebben az enyhe, szeles időben tovább száradt, a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma immár sokfelé a kritikus 40% alá csökkent. Kicsit lejjebb még van nedvesség a talajban, de az 50 cm-nél mélyebb réteg sokfelé szintén száraz, mert ősz óta nem tudott nedvességgel feltöltődni. Többnyire 30-100 mm csapadék hiányzik a talajból. A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben jelenleg 7 és 9 Celsius-fok között alakul az országban.

Egyre több növénynél kezdődik el a vegetációs időszak. Az enyhe időben az őszi vetések is fejlődésnek indultak, de nagyon várják a csapadékot. A száraz, szeles időben gyakoriak a vegetációs tüzek, és a következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek.

A héten marad a változékony, gyakran szeles időjárás, de a hőmérséklet több fokkal visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Ismét több időjárási front vonul át, de komolyabb csapadék ezekből sem valószínű. A hét első felében főként szerdán lehetnek kisebb esők, záporok, majd pénteken és szombaton elsősorban az ország északi felén eshet előreláthatóan 5-10 mm közötti csapadék. Összességében a talaj nedvességtartalma az északnyugati területek kivételével csökkenni fog. Élénk széllökések minden nap várhatók, de szerda kivételével többfelé erős, szombaton és vasárnap viharos szélre is számítani lehet. Éjszakánként sokfelé visszatérnek a fagyok, a leghidegebbnek a szerda hajnal ígérkezik, amikor északon, északkeleten -5 fokig hűlhet a levegő. Kedden 10, majd a hét közepén jellemzően 6 és 13 fok közé melegszik az idő, ami megfelel az ilyenkor megszokott átlagnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, és visszatérnek a 15 fok fölötti maximum hőmérsékletek. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is visszaesik a hét eleji 8-10 fokos értékekről, a hét közepére 3-6 fokra, majd a hétvégén kezd ismét melegedni.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom