Újjáélesztik a magyar komlótermesztést

Megjelent: 2018. május 22. 15:01
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. A vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot.


A kormány felelős a vidéken élőkért és számukra megélhetést szeretnénk biztosítani. Hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunkaprogramból az agráriumba. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. stratégiai együttműködési megállapodása jelentős lépés, hiszen az 1980-as években még 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, ez 2011-re öt hektárra csökkent – mondta a keddi egyezség kapcsán Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint a cég jól felismerte, hogy ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel. Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést is, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához. A Barcsi kistérségben immár nyolc éve zajló nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A vállalat 30 millió forintos támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a cégnél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Megjegyezte, utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit. A cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón. José Matthijsse Nagy István szavai kapcsán kitért arra is, hogy 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel támogatva több mint 100 magyar gazdát, idéntől pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar termelőktől származik.


(MTI)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom