Van lehetőség a hatékony védekezésre

Megjelent: 2020. január 20. 19:34
Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon.


A  2018-as  csapadékszegény  őszt  egy hideg és száraz tél követte tavaly. Az idő melegebbre fordulásával azoknál a növényeknél, amelyek sikeresen átvészelték a telet, megindult a vegetáció. Azonban voltak olyan őszi vetések,  amelyeket  a  csapadékmentes  hónapok  jelentősen  visszavetettek  a  fejlődésben, így voltak, akik a 2019-es évet már tavasszal látható hozamkieséssel  indították.  

Biztosításközvetítő  falugazdászaink visszajelzése alapján az aszályos időszakot követően megnőtt  a  mezőgazdasági  biztosítások  után  az  érdeklődés.  A hosszan  tartó  csapadékhiányos  időszakot  hetekig  tartó esőzés váltotta fel, ami a kultúrák egy részének még időben érkezett, viszont  volt  olyan  terület,  ahol  az  aszály  okozta  kárt  a  belvíz  kártétele  követte.   Ezt   követte   július   hónap   folyamán  több  igen  jelentős  vihar  is,  amelyek  már  nemcsak  a  kultúrnövényekben  okoztak  jelentős  veszteséget,  de  mezőgazdasági  épületek,  fóliasátrak, üvegházak és öntözőberendezések megrongálódását is okozták. A júliusi viharok okán az Agrárminisztérium  a  kárenyhítési  rendszerben  nem  kezelt  káreseményekre  de  minimis  támogatás  keretében  nyújtott  kárenyhítést.  

Az  igények  benyújtására október folyamán volt lehetőségük  a  gazdáknak.  Sajnálattal  tapasztaltuk,  hogy  nagy  többségében lett volna lehetőségük az érintetteknek  biztosítaniuk a  termelésükhöz  szükséges  berendezéseiket,  ám nagyon kevesen élnek a biztosítók által nyújtott pénzügyi védelemmel. Tapasztalataink alapján a 100 hektárnál  kisebb  gazdaságok  jelentős  többsége nem rendelkezik semmilyen biztosítással.  Ugyanakkor  az  állami  kárenyhítési   alapból   is   csupán   a   kárenyhítési  összeg  50  százalékát  kaphatják  meg  a  termelők,  ha  nincs  növénybiztosításuk.  

Fontos  hangsúlyozni,  hogy  a  mezőgazdasági  kockázatkezelés két pillérből áll: a kárenyhítési  alapból  és  a  növénybiztosításból.  Utóbbira a gazdák akár 70 százalékos díjtámogatást is igényelhetnek.  Hatékony  védelmet  a  két  pillér  együttes  alkalmazása jelent az időjárási kockázatok  káros  anyagi  következményei  ellen.  


(NAKlap, 2019. december – 2020. január)

A Növényvédelmi Portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. További információk Elfogadom